Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!




Odpowiedź jest prosta. Jak świat długi i szeroki, istnieją dwa najbardziej liczące się gatunki kawy, które zależnie od miejsca pochodzenia, różnią się jakością i charakterem. I tak mamy aromatyczną i delikatną Arabikę, w której uprawie króluje większość plantacji afrykańskich, Brazylii, Jawy i Sumatry, natomiast mocna i kwaskowata Robusta najlepiej udaje się w tropikalnych dżunglach Wietnamu i na płaskowyżach Ugandy. Napisy "100% Arabica" i "100% Robusta" informują cię po prostu, że w opakowaniu znajdują się starannie wyselekcjonowane ziarna jednego gatunku, nie kupażowane, tak jak to jest w przypadku kaw typu instant, czy różnych mieszanek.

W istocie kawa ma bardzo wiele wspólnego z winem, ponieważ podobnie jak ono swój niepowtarzany, zindiwidualizowany charakter zawdzięcza owocom rośliny, z której ją otrzymano i panującemu wokół klimatowi. Częstotliwość opadów, nasłonecznienie, wysokość, zawartość gleby, jednym słowem terroir, decyduje o kwaskowatych, orzechowych, winnych, korzennych, bądź owocowych aromatach, które są w niej wyczuwalne. Niektórzy twierdzą nawet, że liczba aromatów kawy wcale nie ustępuje wprost monstrualnej liczbie aromatów wina, ale trudno nie przyznać, że wino z Arabii odznacza się mniejszą złozonością bukietu.

Z drugiej strony plantatorzy i producenci kawy niektórych rejonów przywiązują podobną wagę do klasyfikacji, co najbardziej aktywni w tym polu właściciele winnic. Taką Appellation d'Origine Contrôlée kawy afrykańskiej jest oznacznie AA, przysługujące chociażby kawie kenijskiej, a Vin Délimité de Qualité Supérieur, czyli oczko niżej, oznacznie AB kawy tanzańskiej.

GATUNKI

Arabika (Coffea arabica)- to najstarszy i najbardziej popularny gatunek kawy. Już w X wieku arabski lekarz i filozof Awicenna pisał o napoju bunc, otrzymywanym z wiśni kawowca tego gatunku, ale dopiero Karol Linneusz nadał roślinie botaniczną nazwę Coffea arabica. Według legendy krzew Arabiki został odkryty przez abisyńskiego pasterza, a pierwszej degustacji kawy dokonał etiopski mnich. Jej rozpowszechnienie przypadło jednak w udziale arabskim handlarzom, którym zawdzięczamy też nazwę gatunku.

Ziarna Arabiki są podłużne i zielonkawe. Dają kawę łagodną i aromatyczną, niekiedy wzbogaconą posmakiem czekoladowym lub korzennym. Subtelnemu aromatowi towarzyszy niska zawartość kofeiny, która waha się pomiędzy 1 a 1,7%. Ten najpopularniejszy gatunek kawy jest jednocześnie gatunkiem najtrudniejszym w uprawie. By drzewka kawowca mogły rosnąć, potrzebny jest klimat tropikalny: temperatura nie może być wyższa od 30 ani niższa od 15 stopni Celsjusza, a plantacja powinna znajdować się na wysokości 9000- 2000 m n.p.m. Obecnie Arabikę uprawia się w Brazylii, Afryce, Indiach oraz na Jawie i Sumatrze. Jej udział w światowej produkcji kawy wynosi 70%.

Ziarno kawy Arabika jest podłużne i płaskie. Ma wyraźnie zaznaczony, lekko pochyły szew oraz zielonkawy kolor.

Robusta (Coffea canephora)- drugi po Arabice najbardziej popularny gatunek kawy został odkryty dopiero w XIX wieku. Robustę nazywa się kawą 'odporną', ponieważ w przeciwieństwie do Arabiki (często niszczonej przez chorobę Hemileia vastatrix) wykazuje zdecydowanie mniejszą podatność na wszelkie schorzenia, szkodniki i upały. Dzięki temu Robusta jest bardziej wydajna i może być uprawiana na niższych wysokościach. Jej bladozielone ziarna dają napar o ostrym, gorzkawym smaku. Mocniejszemu aromatowi Robusty towarzyszy z kolei większa zawartość kofeiny (2- 4,5%) i kwasu chlorogenowego. Uprawia się ją w środkowej i środkowo-zachodniej Afryce (Kamerun, Uganda) oraz w Wietnamie. Udział Robusty w światowej produkcji kawy nie przekracza 30%.

Ziarno kawy Robusta jest mniejsze i bardziej owalne od ziaren Arabiki. Ma prosty szew i bladozielony, czasami szarawy kolor.

Liberika (Coffea liberica)- jest ostatnim liczącym się gatunkiem na rynku produkcji kawy. Choć jej udział nie przekracza 1%, to ceni się ją za wydajność: ziarna Liberiki są prawie dwukrotnie większe od ziaren kawy Arabika. Niestety kawowce tego gatunku często rosną nierównomiernie, tak że o jednej porze na tym samym drzewie występują jagody dojrzałe i niedojrzałe, kwiaty rozwinięte i przekwitłe. Jest to jeden z głównych powodów, dla których plantatorzy decydują się na uprawę gatunków, których wzrost łatwiej przewidzieć. Kawę gatunku Liberika uprawia się w zachodniej Afryce (Liberia, Wybrzeże Kości Słoniowej).